ΞΕΧΑΣΤΕ ΤA ΠΡΟΒΛΗΜΑTA ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Πλατεία Νέας Σμύρνης

Πλατεία Νέας Σμύρνης

Μια από τις μεγαλύτερες πλατείες του νομού Αττικής, είναι η πλατεία της Νέας Σμύρνης. Φτιάχτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 με σκοπό να αποτελέσει το εμπορικό κέντρο της προσφυγικής πόλης. Ο περίγυρός της δεντροφυτεύτηκε το 1938. Το εσωτερικό της ήταν μια τεράστια αλάνα μέχρι και το 1970. Αρχές της δεκαετίας του ’70 αλλάζει μορφή στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της περιοχής. Αποκτά έξι τεχνητές λίμνες οι οποίες επικοινωνούσαν με μικρούς καταρράκτες , σιντριβάνια και γεφύρια. Επίσης, στην πλατεία τότε στήνονται τουριστικό περίπτερο, παιδικές γωνιές καθώς και αγάλματα.

το άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Νέας Σμύρνης
το άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Νέας Σμύρνης

Το έργο αυτό θεωρούνταν άκρως πρωτοποριακό για την εποχή του. Είχε χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία τη στήλη και την πυραμίδα. Πολύ εντυπωσιακές οι συνεχόμενες λίμνες οι οποίες λειτουργούσαν σαν καθρέφτες πάνω στο μπετόν και οι μικροί καταρράκτες όπως και τα σιντριβάνια που ήταν τοποθετημένα σε πολλά επίπεδα! Σε κάποιο κεντρικό σημείο στήθηκε αναμνηστική στήλη ύψους 15 μέτρων, έργο του γλύπτη Βάσου Καπάνταη. Ήταν στολισμένη με ανάγλυφες παραστάσεις που συνέδεαν τη Νέα Σμύρνη με τη μικρασιατική Σμύρνη.

Το 2003, ξεκίνησε μια νέα ανάπλαση της πλατείας. Πεζοδρομήθηκαν οι τρεις πλευρές της και στις 12 Αυγούστου 2004 έγιναν τα εγκαίνια με την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας. Επίσης, τοποθετήθηκε μπροστά στη στάση του τραμ άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 2005 ξεκίνησαν τα έργα ενοποίησης με τη διπλανή πλατεία Καρύλλου. Απώτερος στόχος τους ήταν η δημιουργία ενιαίου χώρου μέχρι το Άλσος και υπόγειου πάρκινγκ.

Πλατεία Νέας Σμύρνης – το σύμβολο της περιοχής

Σήμερα η πλατεία είναι το σημείο κατατεθέν της πόλης. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 20 στρέμματα μαζί με τον πεζοδρομημένο περίγυρό της. Αποτελεί χώρο αναψυχής και περιπάτου. Γύρω της έχει αναπτυχθεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης. Στο χώρο της, γίνονται καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, εκθέσεις βιβλίων, εορτές πρωτομαγιάς, ιωνικές γιορτές), πολιτικές συγκεντρώσεις, πανηγυρισμοί αθλητικών επιτυχιών κλπ.

η Πλατεία της Νέας Σμύρνης
η Πλατεία της Νέας Σμύρνης

Μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πλατείες της Αττικής, ένα περιποιημένο καταπράσινο Άλσος και ορισμένα εξαιρετικά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία που έχουν γίνει στέκια είναι κάποιες μόνο απαντήσεις στο γιατί η Νέα Σμύρνη είναι τόσο δημοφιλής. Είναι ο κύριος τόπος συνάντησης των κατοίκων της περιοχής για πολύωρες συζητήσεις και όχι μόνο. Διαθέτει «άπλα» για βόλτα και καφέ. Τα παιδιά καταφθάνουν από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ στην πλατεία γεμίζοντάς την με γέλια και παιχνίδια. Τα καταστήματα γύρω από την πλατεία αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο: Κάποια κλείνουν, νέα ανοίγουν στην θέση τους, κάποια ανακαινίζονται ή επεκτείνονται.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες «σταθερές» που αποτελούν πλέον κατατεθέντα σήματα και σημεία συνάντησης: Τα Goody’s και το πολύ παλαιότερο σουβλατζίδικο του Γιώργου επί της 2ας Μαΐου και ο Άδωνις («για καφέ» που λέει και το τραγούδι) στην 25ης Μαρτίου, από όπου θα απολαύσετε την καλύτερη θέα της πλατείας. Η ανάπλαση λοιπόν που πραγματοποιήθηκε εκεί πριν οκτώ περίπου χρόνια αλλά και το πέρασμα του τραμ από το κεντρικότερο δρόμο της, την Ελευθερίου Βενιζέλου, την έκαναν πολύ πιο προσιτή στους κατοίκους των συνοριακών περιοχών του Παλαιού Φαλήρου, του Νέου Κόσμου και όχι μόνο. Πολλές περισσότερες οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι είναι οι καθημερινοί της επισκέπτες.

Μια βόλτα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Όμως και στους τέσσερις δρόμους γύρω από την πλατεία συγκεντρώνονται πολλές καφετέριες, spots για γρήγορο φαγητό (σουβλάκια, κρέπες, παγωτό) και αμέτρητα εμπορικά καταστήματα που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Στο δε κέντρο της ανέγγιχτη έχει μείνει η λιμνούλα με τα σιντριβάνια, γύρω από την οποία συγκεντρώνονται τραπεζάκια από τις καφετέριες, το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και η περίφημη πυραμίδα, επί της 25ης Μαρτίου, πάνω στην οποία λατρεύουν τα πιτσιρίκια να σκαρφαλώνουν.

Η Εστία είναι ένα ακόμα ορόσημο της πλατείας καθώς πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο. Έξω από αυτό συχνάζουν τα απογεύματα πιτσιρίκια με τα skates τους. Ιδρύθηκε το 1930 από Μικρασιάτες πρόσφυγες, με σκοπό τη συλλογή, μελέτη και περίσωση του εθνικού, πνευματικού, ιστορικού, λαογραφικού και γλωσσικού πλούτου του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Κωνσταντινουπόλεως.

Η Νέα Σμύρνη είναι ο τρίτος πολυπληθέστερος δήμος της Αττικής, κι όμως δεν του «φαίνεται». Βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, ανάμεσα στην θάλασσα του Φαλήρου και το κέντρο της Αθήνας, σε απόσταση από αυτά μόλις 20 λεπτών χάρη στο τραμ. Όπως διαπιστώνουμε, έχει ιστορία, όμορφα κτίρια, πράσινο, είναι γεμάτη -οικονομικά κατά βάση- εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες, έχει πάρα πολύ κίνηση αλλά και απολαυστική άπλα στους πεζόδρομούς της. Και αυτά είναι κάποια μόνο στοιχεία που κάνουν τη Νέα Σμύρνη έναν από τους δημοφιλέστερους δήμους της Αττικής.

Αποφράξεις Νέα Σμύρνη

Για να παραμείνει όμως μια πόλη όμορφη και καθαρή, θα πρέπει και τα αποχετευτικά της συστήματα να λειτουργούν στην εντέλεια! Γι’ αυτό το λόγο, η εταιρεία Αποφράξεις Νέα Σμύρνη λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, Κυριακές και αργίες. Καθημερινά στο πλευρό των κατοίκων της Νέας Σμύρνης προσφέρει τις υπηρεσίες της με άριστα αποτελέσματα. Διαθέτει τα πιο σύγχρονα μηχανήματα της αγοράς και προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο σε θέματα αποφράξεων. Η συνεισφορά της Αποφράξεις Νέα Σμύρνη είναι πολύτιμη για να παραμένει η πόλη καθαρή, χωρίς λιμνάζοντα ύδατα και πλημμυρισμένα φρεάτια και αποχετεύσεις. Παρέχει ασφάλεια σε όλους τους κατοίκους αλλά και εύκολη πρόσβαση στους επισκέπτες της.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.